zelf papier maken

De herfstvakantie is hier al volop bezig en de rest van het land heeft volgende week vakantie. Een goed moment om weer een leuke DIY met jullie te delen! Dit ambachtelijke klusje is echt een leuke activiteit om samen te doen met je kinderen bij slecht weer, maar bij mooi weer kun je dit ook prima lekker in de tuin doen.

Helemaal onderaan deze pagina vind je een instructie filmpje, waarin je het hele proces kunt zien.

Benodigdheden papier scheppen

Om papier te maken heb je niet veel nodig, het meeste heb je waarschijnlijk zelfs al in huis:

  • oud papier
   voor 1 vel geschept papier heb je maar een paar vellen oud papier nodig. 

   Voor wit papier gebruikten we: kassabonnen, oude tekeningen, gebruikshandleidingen, etc. Dus wit oud papier met hooguit wat tekst er op.

   Voor grijs papier kun je oude kranten gebruiken. We kozen er voor om de onbedrukte stukken te gebruiken, anders wordt het wel erg grijs.

   Om bruin papier te maken gebruikten we de papieren zakken waarin ons brood altijd wordt bezorgd.
  • schepraam
   Je kunt ook zelf een schepraam maken van een 2 fotolijstjes en wat gaas. Dit had ik niet in huis, dus een kant en klare was nu bijna net zo voordelig. Ik kocht een schepraam bij de Xenos voor € 5,99. (Hier zat al wat gedroogde pulp bij, deze gebruikte ik alvast om te oefenen voordat we zelf aan de slag gingen).
  • oude doeken of dweilen
  • keukenmachine of staafmixer
  • een teil of plastic bak of andere bak die groot genoeg is om je schepraam in te bewegen.
  • extra's, zoals bloemblaadjes, glitters of confetti om toe te voegen en crêpe papier of kleurstof om het papier te kleuren.
  • een portie geduld.

Werkwijze

En nu aan de slag! Onthoud: het hoeft niet gelijk perfect, het leuke van papier scheppen is dat je lekker dingen kunt uitproberen, het gaat hier vooral om het proces. 

Bij ambachtelijke klussen maak je nooit fouten, alleen unieke creaties.

Pulp maken

Om nieuw papier te maken moet je eerst pulp maken van het oude papier.
Dit doe je op de volgende manier:

stap 1. Maak snippers

Versnipper het papier dat je verzameld hebt tot stukjes van 2 x 2 cm ongeveer.

stap 2. Voeg warm water toe

Voeg warm water toe aan de papiersnippers en laat dit een tijdje rusten. Een paar uur is voldoende, maar je kunt ook de volgende dag verder gaan en het een nachtje laten weken.

stap 3. verpulver het papier

Als het papier week is geworden, kun je er pulp van maken door het in de keukenmachine verder te vermalen tot een papje. Ik gebruikte een oude staafmixer, dit werkte ook prima. Als je het papier wilt kleuren is dit het moment. door stukjes crêpe-papier of kleurstof toe te voegen en dit even in te laten trekken krijg je mooi gekleurd papier.
  
zelf pulp maken van oud papier voor papier scheppenTip! Als je vaker papier wilt maken, kun je gelijk een grote hoeveelheid pulp maken en dit laten drogen. De pulp kun je dan bewaren en steeds als je papier wilt scheppen los je een deel van de pulp op in warm water. Je kunt dan binnen 10 minuten aan het scheppen beginnen.

Papier scheppen

stap 4. voeg het pulp toe aan een teil met water

Vul de teil of bak met water zodat er voldoende ruimte is om het schepraam er door te halen. Vermeng de pulp met het water in de teil.

stap 5. voeg eventueel extra's toe

Als je wilt kun je nu dingen toevoegen aan het water. Wij probeerden van alles: glitters, bloemetjes, blaadjes, confetti, het is juist leuk om verschillende dingen uit te proberen. 

stap 6. papier scheppen

Dit is de moeilijkste stap, want dit vraagt wat oefening. Schuif je schepraam rustig onder water, zodat het onder de pulp raakt, de papierpulp drijft dus boven je raam. Beweeg het schepraam rustig heen en weer onder water zodat de pulp zich verspreidt. Schep nu met 1 of 2 rustige bewegingen je pulp op het raam, zodat tot de pulp gelijkmatig over het raam verdeeld is.

Als het niet in 1 keer lukt, verwijder je de pulp van het raam en probeer je het gewoon opnieuw. Je zult zien dat je er steeds handiger in wordt.

Zodra je tevreden bent, til je het schepraam uit het water en laat je het uitlekken boven de bak. Wrijf met een doek langs de onderkant van je schepraam om zo veel mogelijk water te verwijderen.

zelf papier scheppen 

stap 7. het papier 'lossen'

Leg een theedoek of dweil neer op een vlakke ondergrond.

Keer het schepraam in 1 beweging om op de doek (met het papier naar beneden). Wrijf rustig over de achterkant met een andere doek. Op deze manier neem je nog wat extra water op en druk je het geschepte papier los van het gaas.

Daarna kun je langzaam het schepraam optillen om het vel te lossen op de doek. Eventueel kun je het voorzichtig een beetje helpen.

stap 8. laat je geschepte papier drogen

Je kunt het papier nu op de doek laten drogen. Dit kan best een tijdje duren, soms wel 48 uur voordat het echt goed droog is. Je kunt het proces wat versnellen met een föhn of door het op de verwarming te leggen op een plaat bijvoorbeeld.

Tijdens het drogen wordt het papier wat lichter van kleur.

stap 9. haal het papier van de doek af

Als het geschepte papier (zo goed als) droog is, kun je het voorzichtig van de doek afhalen. Je kunt de vellen eventueel nog een tijdje onder een stapel boeken leggen om het plat te maken.   

Je handgeschepte papier is nu klaar voor gebruik! Heb jij al een idee wat je er mee wilt doen? Je kunt er mooie kaarten van maken, cadeaulabels of een papieren slinger bijvoorbeeld.

Zelf papier maken is dus helemaal niet zo moeilijk, maar je hebt wel heel veel geduld nodig. Maar zeg nou zelf... het eindresultaat is geweldig toch?!

Nog wat extra voorbeelden:

Nog even wat extra plaatjes van geschept papier met glitters...
hand geschept papier met roze en gouden glitters

en geschept papier waar gescheurde stuken servet op gelegd zijn toen het papier nog nat was:
zelf papier maken met servetten

Instructiefilmpje zelf papier maken