Babyuitzet: wat heb je ècht nodig als je een kindje verwacht?

Als je zwanger bent komt er ontzettend veel op je af. Los van alle lichamelijke en mentale veranderingen/uitdagingen zijn er ook een heleboel praktische zaken die geregeld moeten worden tijdens je zwangerschap. In deze blog probeer ik je inzicht te geven in vooral deze praktische zaken.

Hoe weet je nou wat je nodig hebt voor je baby?

Als je deze vraag in google intypt word je overladen met sites die je daarbij helpen. Superhandig, er gingen je al veel vrouwen voor en je hoeft het dus echt niet allemaal zelf te bedenken. Met een beetje digitaal onderzoek kom je een heel eind en je krijgt vast ook nog een uitzetlijst van je verloskundige of kraamzorg.
Het lijkt veel en dat is het ook best wel, maar over het algemeen heb je toch echt tijd genoeg om je goed voor te bereiden. Mijn allerbelangrijkste tip is: Relax! En geniet er vooral van.

" Wees niet te streng voor jezelf, niet perfect is ook prima! "

Want weet je, eigenlijk kan er wat de praktische zaken betreft niet veel ‘mis’ gaan. Een andere babydeken is zo aangeschaft, extra hydrofiele doeken zijn snel gehaald. Online bestellen gaat tegenwoordig zo makkelijk. En als alles toch anders loopt dan verwacht, dan zijn er vast mensen om je heen die zo snel mogelijk nog dingen voor jullie regelen. Op dat moment is het echt ineens heel onbelangrijk dat dat rompertje exact de juiste kleur heeft.

Je doet je best om alles zo goed mogelijk voor te bereiden, maar je kunt niet alles voorzien. 

Babyuitzet

Maar goed, uiteindelijk moet er natuurlijk wel het een en ander in huis komen, dus laten we de boel eens op een rijtje zetten.
Voor het schrijven van deze blog heb ik heel veel verschillende babyuitzetlijsten bekeken en vergeleken. In grote lijnen komen ze allemaal met elkaar overeen, zo hier en daar worden wat andere aantallen genoemd, maar dit zijn geen schokkende verschillen.
Op basis van deze research en mijn eigen ervaringen ben ik tot onderstaande (minimale) babylijst gekomen met spullen die je in de eerste weken echt nodig hebt. Uiteraard zijn er nog heel veel dingen die je extra kunt aanschaffen (of iets later nodig hebt) en de meeste ouders in spé zullen dit ook zeker doen. Maar over het algemeen zijn dat geen dingen die direct noodzakelijk zijn. Uiteraard is iedereen anders en deze uitzetlijst is dus niet heilig. Het kan je wel een richting geven.

Tip! Begin niet te laat, dit scheelt een hoop stress en bovendien is het is ook nog eens heel leuk om te doen!

babyuitzet met romper, slofjes, babybroekje, wiegdeken, lakentje en hydrofiele luiers

Checklist

Slapen / babykamer

  wieg en/of ledikantje (zonder hoofdbeschermer)
  stevige matras
  2 moltonhoeslakens
  3 hoeslakens 
  2-3 lakentjes
  2 dekentjes
  2 kruiken met kruikzakken

Babyverzorging

  commode of aankleedtafel (hoogte tussen 90 en 105 cm)
  1 aankleedkussen
  2-3 aankleedkussenhoezen
  2 digitale thermometers (1 voor moeder en baby)
  ±15 hydrofiele luiers
  8 spuugdoekjes / monddoekjes
  6 hydrofiele washandjes
  1 luieremmer of pedaalemmer
  vloeibare babyzeep / shampoo / babylotion / babyolie
  1 babybadje met standaard en evt. een tummy tub
  1 kammetje en haarborstel
  klein papieren vijltje of nagelsetje (voor de baby)
  2 flessen, 2 spenen, voeding en rager (als je geen borstvoeding geeft)
  2 pakken newborn luiers (of 24 wasbare luiers)
  billendoekjes
  billenzalf

Kleding

  2 babymutsjes
  6 rompertjes (bv 3x maat 50 en 3x maat 56 of 6 x 50/56)
  1 vestje of jasje
  6 setjes kleding: truitjes en broekjes of boxpakjes (bv 3 x 50 en 3x 56)
  2 omslagdoeken / badcapes
  6 paar sokjes
  slofjes

Onderweg

  kinderwagen
  maxi-cosi

Bevalling

 klossen / bedverhogers
✓  ondersteek
  kraampakket. Je kunt meestal een kraampakket aanvragen bij de zorgverzekeraar. Het pakket wordt niet altijd door je basisverzekering vergoed en dan kun je er zelf één aanschaffen.

* check de lijst van jouw verloskundige wat je in huis moet hebben voor jouw bevalling.

Kosten babyuitzet

Je kunt je babyuitzet zo duur maken als je zelf wilt. Van kinderwagen tot box: je hebt best veel dingen nodig. Het Nibud rekende uit dat je voor een (minimale) babyuitzet gemiddeld € 670,- betaalt. Dit zijn de kosten voor het inrichten van de babykamer (€ 369,-), kleding voor de eerste paar maanden (€ 104,-) en verzorgingsartikelen (€ 197,-).

Daar komt gemiddeld nog zo’n € 1.176,- bovenop voor overige babyspullen. Denk aan grote spullen zoals een kinderwagen, buggy en een autostoeltje. En aan kleinere benodigdheden als een boxkleed, babyfoon, babytas, traphekje, flesjes en speentjes.

Voor een babyuitzet betaal je gemiddeld € 1.846,-

Dit bedrag is een richtlijn. Niet elke ouder zal namelijk al deze spullen kopen en anderen zullen juist meer kopen. Bovendien kun je babyspullen ook tweedehands kopen of van iemand overnemen. 

* bron: Nibud

Tips om te besparen op je babyuitzet

 • spullen lenen

  Toen ik zwanger was gingen het (familie)wiegje, het babybadje en de grote stapel hydrofiele luiers en rompers tussen mijn schoonzusje en mij heen en weer. We waren elke keer net niet tegelijk uitgerekend en dit scheelde enorm veel geld. Hierdoor hield ik extra budget over om aan te vullen met wat fijne persoonlijke spullen, zoals een aantal mooie doeken en beddengoed.

 • ga zelf aan de slag

  Vind je het leuk om zelf dingen te maken? Struin stoffenspektakels en stoffenwinkels/webshops af en kruip achter de naaimachine. Dit is overigens niet altijd goedkoper, maar wel net zo leuk! En vaak kun je van de restjes weer leuke accessoires maken zoals een vlaggenlijntje of een tukdoekje.

 • tweedehands kopen

  Op marktplaats en in de kringloop vind je de mooiste pareltjes. Op een commode, kast of kinderwagen kun je zo een hoop geld besparen en het is nog leuk ook om zo voor weinig geld je babyuitzet heel persoonlijk te maken.

 • houd aanbiedingen in de gaten. Vooral op luiers en billendoekjes kun je een hoop besparen als je ze in de aanbieding koopt. Maar natuurlijk ook voor andere artikelen geldt dat bijna elke winkel regelmatig een actie heeft. Als je op tijd begint, kun je nog even te wachten op een aanbieding voordat je het gewenste product aanschaft.
 • koop niet te veel

  Schaf vooral niet te veel aan, bijkopen gaat makkelijker als je niet al je budget opgemaakt hebt aan dingen die je achteraf niet blijkt te gebruiken.

  De meeste uitzetlijsten zijn daarom een hele goede leidraad. Als je hier vanuit gaat dan zit je eigenlijk altijd wel goed. En kijk wat binnen je budget past, want eerlijk is eerlijk, niet iedereen kan (of wil) 15 handgemaakte hydrofiele doeken betalen. En dat is ook oké!
  Je kunt er ook voor kiezen om een aantal (duurdere) eye-catchers aan te schaffen en de rest aan te vullen met goedkopere doeken. Weet je dat je pasgeboren baby heel vaak plast zodra je de luier open doet? Leg daar dus vooral een goedkope doek onder en niet je mooiste/duurste hydrofiel ;)